Mikaelsfesten

Fredag, hadde Steinerskolen Mikaelsfest. Festen har sin bakgrunn i Mikkelsmesse, og engelen Mikaels kamp mot dragen, eller det onde i verden. Derav navnet Mikaelsfest.

For de yngste klassene, elevene har denne festen en tydelig overskrift, nemlig MOT og det å være MODIG. Festen har et bakteppe i form av historien om den tapre  ridder Georg som redder prinsessen fra dragen. For de eldste elevene, handler festen om finne styrke i seg selv, å finne mot til å være  modig i hverdagen, og ikke minst å stå oppreist inni seg.

Hva betyr det å være modig i vår tid?

• Engasjere seg?
  • Si nei?
  • Mene noe?
  • Stå opp for andre?
  • Forsvare en venn?
  • Ta riktige valg for seg selv?
  • Kjempe mot urett?

Temaet behandles på ulikt vis i forhold til alderstrinn.

Dagen tilbringer vi på Stølsvika på Hisøya. Her har vi en fellessamling først med fortelling og sang. Elevene i 2. klasse blir så slått til riddere av 7. klasse. Elevene går så til de ulike «motsprøvene» som vi har laget for dem.

De blir utfordret på ulikt vis. Gå barbeint gjennom tangen, kasseklatring, bade i kaldt vann, møte heksa og trollmannen. For de eldste elevene, er opplegget annerledes. Ungdomsskoleelevene blir utfordret i å engasjere seg for andre i byen.

Dagen avsluttes i fellesskap med alle elevene med tautrekking og padlerace.

Alle motsprøver er tilpasset alder, og elevene gjør bare det de tørr og har lyst til. Klassene 1-3 blir fulgt rundt av klasselærer. «Planken», som tillater elever å hoppe fra stupebrettet, er fra 5.klasse. «Fossen», som handler om å stå under et tre og få sjøvann i hodet, er tradisjon for 6. klasse. 7.klasse får støpe tinn med smeden. Ingen av motsprøvene er på noen måte farlige, og alle blir ledet av voksne.

UNGDOMSSKOLEN

For elevene på ungdomsskolen starter motsprøvene i byen. Elevene skal utføre motsprøvene gruppevis, og i år handler det faktisk om å engasjere seg i andre.

Elevene har pakket en kasse med grønnsaker fra Moland Andelsbruk – økologiske flotte grønnsker. Sammen har gruppene bestemt hvem de tenker fortjener en grønnsaksgave på en fredag. Det kan være en enkeltperson eller en organisasjon som engasjerer seg for andre.

En av motsprøvene handler derfor selvsagt om å begrunne sitt valg av person eller organisasjon og overlevere gaven personlig på fredag morgen.

Etter et par stunt til, sykler elevene ut til Stølsvika på egenhånd og deltar på felles måltid og «vannaktivitetene».

Dagen avsluttes med at ungdommene tar gullskatten fra dragen, padler for livet og vinner  prinsessa og gullskatten.

Her noen bilder fra dagen!