Kranselag

I dag har vi hatt kranslag i det nye skolebygget. Bygget har nå tett tak og i dag har skolen spandert fest på leverandører. 1 og 5 klasse har vært med å stelt i stand festmat.

Historien og drømmen om veien til nybygg ble i dag fortalt til 5 klasse. De skulle lage bålsuppe til arbeidernes kranselag. De ble motivert av at de skulle være med å bidra til en tradisjonsrik markering av en gammel byggtradisjon. Tenk å få være en del av det! Klasselærer opplevde en eksepsjonell innsats på kjøkkenet. Denne gjengen kunne og ville forberede suppe. I tillegg bakte også 1 klasse sine fredagsrundstykker, som også ble servert med suppen.

I råbygget var det duket og blomster og stearinlys skapte stemning blant råbetongen. Styreleder Asbjørn Sandås og byggeleder Ralph Blair Johansen takket alle gode samarbeidspartnere og fortalte litt om veien frem til nybygg. Suppen, rundstykker og kaken ble satt pris på, og heldigvis var det litt igjen til 5 klasse også. De fikk spist seg både gode og altfor mette på god grønnsakssuppe.

Resten av skolen gleder seg til å flytte inn og også til å få titte litt inn bar betongveggene. Og i dag kan alle få en liten sniktitt av hvordan bygget foreløpig ser ut fra innsiden.

WIKIPEDIA:

Kranselag, også kalt sperreskål eller mønsåsfest, er en gammel byggetradisjon som gikk ut på at snekkerne setter opp en krans eller busk i mønet når huset var under tett tak. Byggherren spanderte så en fest på snekkerneinnen en uke. I dag er dette gjerne en gave (typisk rødvin eller konjakk) eller et måltid (snitter, pizza, eller lignende). Holdes festen i tide henges det til takk opp flagg eller en blomsterkrans på et synlig sted, vanligvis i mønsåsen på saltak, ellers i et hjørne av flattaksbygg. Dersom dette ikke gjøres innen en uke etter kransen/busken er reist, vanker det i stedet en fillemann eller mønsåskall.
Tradisjonen har røtter som lar seg spore tilbake til Sentral-Europa omkring 1400-tallet, men er forskjellig fra land til land. I Polen heises en pyntet eviggrønn busk opp sammen med siste taksperre eller toppelement, mens danskene bruker tre kranser i sperrene.